Det finns många fördelar med att anlita en personlig tränare istället för att endast köpa ett medlemskap på ett gym. Men innan du bestämmer dig för att leta efter en PT är det bra ifall du har koll på vad hen kan hjälpa dig med och om det är vad du behöver. Är du erfaren när det kommer till träning är det inte säkert att en personlig tränare kan hjälpa dig med något som du inte redan känner till. Är du däremot nybörjare eller osäker på hur du ska gå till väga kan en PT vara exakt vad du behöver. Du behöver alltså inte ha tidigare erfarenhet för att anlita en personlig tränare, deras uppgift är då att lära dig komma igång med träningen på ett säkert sätt.

En personlig tränares uppgifter

Kort sagt är en personlig tränares uppgift att se till att du tränar på det bästa och säkraste sättet för dig. De tar reda på vilket mål du vill nå och hjälper dig med vägen dit.

  • De hjälper dig med motivationen.
  • En personlig tränare kan också utmana dig. De har en idé om hur mycket du kan klara av och försöker få dig att inse att du klarar mer än vad du tror.
  • Övervakar träningen, ser till att du utför alla rörelser på rätt sätt.
  • Hjälper till att skapa ett träningspass efter dina önskemål, vad du vill uppnå.

Det finns personliga tränare som har en viss specialitet. Det innebär att du kanske måste leta lite för att hitta en som passar det du är ute efter. Skulle du träna inför något speciellt, som en tävling av något slag kan det vara bra med en tränare som har erfarenhet av just den typen av träning.

Att träna med en personlig tränare

Eftersom träningspassen anpassas efter dig och dina mål kommer det se annorlunda ut för alla som tränar med en personlig tränare. När du pratar

med din tränare för första gången kommer hen kanske att ställa flera frågor om dig för att få en bättre idé om vilket mål du har, tidigare erfarenhet och eventuella sjukdomar eller skador som kan påverka din träning. Vissa tränare brukar också be dig utföra ett antal övningar för att se hur du klarar av dem. Därefter kommer tränaren rekommendera hur ni ska gå vidare för att nå ditt mål. Hur en tränare jobbar kan dock variera en hel del eftersom alla är olika och om hen har en specialitet inom träning kommer det också spela in i hur träningen ser ut.

Vad kostar det?

Priserna varierar lite beroende på vem du anlitar, men vanligtvis får du räkna med att betala några hundra kronor per pass. Det är dyrare att anlita en personlig tränare jämfört med att betala för ett medlemskap på ett gym. Men samtidigt får du så mycket mer. Om det är något som är värt eller inte är något du själv måste avgöra. Du kan givetvis betala för en handfull pass med en tränare för att lära dig grunderna och sedan fortsätta själv när du känner dig mer säker.