Det finns flera anledningar till varför folk väljer att börja med styrketräning. Det är möjligt att träna själv, bli medlem på ett gym och att skaffa sig en personlig tränare. Men oavsett vilket alternativ du väljer finns det ett antal punkter som är viktiga att tänka på. Det är nämligen väldigt lätt att du som nybörjare börjar på fel sätt, antingen med för tunga vikter eller genom att utföra rörelserna på fel sätt vilket i sin tur leder till skador.

Första gången du styrketränar

Om det är allra första gången du ska styrketräna rekommenderas det att du börjar lätt. Börja med vikter som endast väger ett par kilo och försök att koncentrera dig på hur de olika rörelserna känns i kroppen. Det kan dock vara en bra idé att du frågar om hjälp eller gör research om vilka övningar som tränar vilka muskler. Ifall du vill fokusera på dina ben hjälper det inte om du gör rörelser som aktiverar musklerna i ryggen. Det bästa brukar vara att börja med lättare övningar som tränar hela kroppen och sakta med säkert öka svårigheten. Du kan även börja med specifika övningar ifall det är en viss kroppsdel du vill lägga lite mer fokus på.

Fördelar med styrketräning

Det finns flera fördelar med att börja med styrketräning, både fysiska fördelar och mentala. Är du fortfarande osäker på om detta är träningen för dig kan dessa punkter hjälpa dig att bestämma.

Genom att börja med styrketräning kommer du stärka ditt skelett, dina leder och självklart dina muskler. Eftersom träningen leder till ökad muskelmassa kommer din kropp att tåla belastning mycket bättre. Träningen hjälper dig även att sova bättre och ökar din energi. Du får dock räkna med att du inte kommer märka skillnad efter endast ett träningspass.

De mentala fördelarna är lika viktiga som de fysiska. Förutom att du stärker musklerna stärker du även din mentala styrka. Det leder till att du blir en starkare människa på alla olika plan. Att börja och fortsätta med alla övningar trots att pulsen höjs och svetten rinner kräver en inner styrka. Fortsätter du med träningen kommer du tillslut att känna din oövervinnerlig.

Bra övningar för nybörjare

Det finns ett antal övningar som rekommenderas för nybörjare. Erfarna personer kan givetvis också utföra dem, men anledningen till varför de rekommenderas till nybörjare beror på enkelheten.

  • Vill du träna dina axlar eller övre delen av din rygg rekommenderas axelpress eller hantellyft till sidan.
  • Är det hela överkroppen du vill träna kan du fokusera på chins, sittande rodd, armhävningar, bänkpress eller latsdrag.
  • För att träna benen är knäböj och benpress bra alternativ för nybörjare.

Oavsett vilken del av kroppen du vill träna är det viktigt att du kommer ihåg att träna båda sidor, alltså både höger sida och vänster. Vissa övningar fokuserar endast på en sida av kroppen vilket innebär att du måste komma ihåg att utföra samma övningar på den andra sidan. Som nybörjare rekommenderas det att du tränar 2 gånger i veckan. Varje träningspass kan ligga på 15-30 minuter och en vila på 48 timmar mellan passen.